Josef ŠVARC / Ilustrace nejen pro děti

kresba, akvarel

04. 09. 2024 / 24. 10. 2024

Vernisáž 04. 09. 2024 od 17:00

Josef ŠVARC

Malíř, výtvarník, grafik a ilustrátor
Josef Švarc se narodil 22. 9. 1952 v Kolíně.
Vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou v Praze.
Je členem Středočeského sdružení výtvarníků Unie výtvarných umělců České republiky.


Ovlivněn Ladou, Trnkou, Svolinským, Janečkem, Hanákem a dalšími malíři, kteří svými obrázky v knihách formovali mou dětskou duši, mě ilustrace, jako výtvarná disciplína, odjakživa lákala a pokoušel jsem se o ni už ve svých dětských letech.

Kniha by měla být krásná vším, každou svou částí. Literárním obsahem, písmem, grafickou úpravou, ilustracemi, materiálem, tiskem i vazbou. Všechny tyto části by měly tvořit souznějící celek.

Ilustrace je výtvarný doprovod psaného příběhu, který by měl obohacovat knihu o estetickou stránku a u čtenáře probouzet představivost. A zvláště u dětské literatury, která má navíc specifické požadavky, je ilustrování obtížné, protože dětský čtenář je ve své bezelstnosti velice náročný.
Když se mi podaří dítě zaujmout, oslovit, pobavit a rozšířit mu estetické vnímání, je to pro mne pocta a znamení, že práce a úsilí knihu doprovodit obrázky nebyla marná.

Možná má ilustrační tvorba přijde někomu nesourodá, protože k ilustraci používám kresbu, kolorovanou kresbu nebo klasický akvarel.
A co víc, například při tvorbě omalovánek či kalendářů kresby koloruji digitálně. Někdy dílčí kresby a obrázky kompletuji v počítači do celkového obrazu.

Způsob ilustrování si vybírám podle zadání dané knihy.
Vyžaduje-li kniha více poetiky, použiji k ilustraci měkké akvarely.

Josef Švarc

< Zpět na předchozí stránku